”The wonderfully open and receptive time of pregnancy provides a rich opportunity to cultivate skills for emotional regulation, inner resilience, increased happiness and stress reduction—skills that are vital to the lifelong adventure of parenting, family-making, and indeed, life itself.”

Nancy Bardacke, barnmorska och grundare av MBCP

 

“Tidigare, innan jag började med mindfulness, gick jag alltid på högvarv, och kroppen fick aldrig någon återhämtning. Med mindfulness har jag fått ett verktyg som hjälper mig att använda min energi på rätt sätt. Resultatet är att jag både är mer effektiv på jobbet och mera lyhörd för min kropps behov. Dessutom lägger jag mindre tid på att “tokplanera” inför framtiden, som ju ändå aldrig blir som man har tänkt sig. Istället är jag mycket mera närvarande i nuet. Tidigare hade jag ett blodtryck på 180/100, sedan jag började med mindfulness ligger blodtrycket stadigt på 130/70.”

Sara Andersson, deltagare

 

”För mig gav mindfulnesskursen en trygghet inför förlossningen som gjorde att jag kunde slappna av och se fram emot den, utan oro för smärtan. Jag kände mig trygg i att ha verktyg för att hantera smärtan tillsammans med Staffan. Under själva förlossningen var det förmågan att kunna slappna av samt att fokusera på att verkligen vara i nuet mellan värkarna, som var till störst hjälp. Tack vare att jag medvetet kunde välja att fokusera på värkpauserna färgades hela upplevelsen positivt. Det var en glad och förväntansfull stämning hela tiden. Jag är också väldigt glad över att även Staffan gick kursen. Dels för att han hade lärt sig samma verktyg som jag och i och med det visste hur han skulle stötta mig under förlossningen. Det förstärkte känslan av att det var VI och inte jag som födde barn. Dels för att kursen gav många tillfällen att prata om våra förväntningar på förlossningen, föräldraskapet och på varandra och kanske till och med se en ny sida av sin partner. Nu, med en son på 2,5 månader, hoppas och tror jag att mindfulness kommer vara en hjälp på vägen till att lyckas utveckla vårt föräldraskap i den riktning vi önskar.”

Karin Snis, deltagare

 

”Vi hade, både två, otroligt mycket glädje av mindfulness kursen under förlossningen. Vi var trygga och hade verktyg att använda, vilket var fantastiskt.”

Christina Langert, deltagare

 

“Kursen var en stor hjälp inför och under förlossningen, jag hade mycket användning av det jag lärt mig under förlossningsarbetet och kunde hantera smärtan väl. Jag får även användning av att leva än mer i nuet och njuta av livet varje dag tack vare kursen och jag kan varmt rekommendera den!”

Annica Andersson-Junkka, deltagare

 

”8 timmar senare på julafton hade det inte hänt någonting, förutom att jag läckte vatten så fort jag rörde mig. Lite frustrerande eftersom jag varit övertygad om att att det skulle komma igång utan hjälp. Jag hade en bild framför mig där jag skulle vara hemma när värkarna drog igång och jag skulle stå i duschen och bli masserad! Här fick jag verkligen nytta av mindfulness och när vi kom fram till förlossningen kändes det ändå helt ok!”

Cecilia Svensson, deltagare